Първа тренировка

Какво е необходимо да знаете, когато вашето дете или вие самите решите да започнете в нашата школа

Най-лесният и верен начин да насърчите детето да тренира айкидо е като влезете заедно с него в доджо (място за практикуване на бойни изкуства). Докоснете се и опознайте средата, в която ще практикува. Наблюдавайте част от тренировката и ще си отговорите на въпроса дали това е мястото и инструктора, на който бихте поверили детето си да се учи. Опитайте се да усетите атмосферата в школата. Ако на детето му хареса, то самото ще ви каже и това е най-доброто доказателство за правилния избор.

При опознавателната среща със сенсей (учителят в доджо), непременно го уведомете за травми или проблеми със здравето, ако детето е имало или има такива. Преди всичко здравето е най-важно, а за него е отговорен родителя. Разкажете максимално подробно за характера, за навиците, за това какво му харесва да прави и какво не, как се справя в училище. Съвместната работа, постоянното споделяне между вас и сенсей ще допринесе дететo да се развива правилно във възможно най-благоприятната атмосфера за него.

Попадането в съвършено нова среда за повечето деца е стрес. Ако прецените, че при ваше присъствие в доджо то ще се чувства по-спокойно, в началото може да останете и да го наблюдавате. Основното е детето да усеща вашето присъствие. Не трябва да го закачате, да му подсказвате или да му правите забележки. Това само ще попречи за неговото адаптиране, както и на тренировъчния процес. Вие сте довели детето в школата, доверете се на сенсей. Той има достатъчно опит в общуването с деца.

За първи път в доджо:

 1. Ако влизате за първи път в доджо и искате да наблюдавате тренировката, може да заемете определеното за гости място.
 2. По време на тренировка не е редно да се обръщате към когото и да било от практикуващите. В случай, че искате да се обърнете към сенсей, приближете се към края на татами (тренировъчните постелки) и почакайте, докато не ви обърне внимание. Най-добре би било да изчакате до окончателното приключване на тренировката, когато сенсей ще може да ви отдели повече време и изчерпателно да отговори на всички ваши въпроси.
 3. В доджо строго са забранени: разговорите на висок тон, яденето, пиенето, дъвченето на дъвка, пушенето, ползването на мобилен телефон, носенето на шапка.

Първа тенировка:

 1. Изпълнявайте точно наставленията на сенсей;
 2. Старайте се да повтаряте това, което сенсей и другите правят;
 3. Не се притеснявайте да работите с напредналите ученици за разучаване на техниките;
 4. В случай, че не знаете как да постъпите в конкретна ситуация, попитайте сенсей или някой от напредналите;
 5. Бъдете внимателни и съсредоточени.

За първата тенировка е необходимо:

 1. На първо време е допустимо използването на спортен екип (анцуг и тениска с дълъг ръкав). По-нататък ще ви бъде необходимо айкидо-ги (тренировъчно облекло за айкидо).
 2. Дзори (джапанки) – обуват се в съблекалнята и служат за придвижване до татами. Всички практикуващи стъпват и тренират боси на татами.
 3. Всички накити трябва да бъдат свалени (обици, гривни, пръстени, пиърсинги)
 4. Не тренирайте на празен стомах, но и не преяждайте. Хапнете нещо по-леко около час и половина преди тренировката. Храната ви трябва да съдържа източник на енергия.
 5. Пийте много течности (най-добре вода, чай или фреш от прясно изцедени плодове) след тренировка.
 6. Задължително предупредете инструктора, ако имате някакъв здравословен проблем (следоперативни състояния, травми, специфични заболявания, прием на по-сериозни медикаменти, специфични препоръки от лекар, лекарска забрана и т.н.) или имате по-специфично състояние (бременни жени)!
 7. Бъдете редовни, за да постигнете оптимални резултати и да сте винаги във форма!

Comments are closed.