Какво е Айкидо?

Айкидо е японско бойно изкуство, чиито корени се простират дълбоко във философията и историята на Япония. Основният принцип на айкидо е да се хармонизираме със силата идваща срещу нас, за да защитим самите себе си, като контролираме нападателя, без да влизаме в пряко противоборство.

_MG_1062-min
Биляна Божилова сенсей

Ако ние се опитаме да противопоставим сила срещу сила, тогава грубото действие е единственият решаващ фактор. Но, ако ние използваме нашата сила и възможности разумно с правилното синхронизиране, това ще ни позволи да контролираме много по-големи сили, отколкото предполагаме. Заради тези си качества Айкидо е изключително подходящо за мъже и жени от всички възрасти.

В допълнение към всичките ползи за нашето здраве от редовните упражнения, които Айкидо прилага, изкуството на Айкидо развива нашата физическа способност, и чувство на координация и тайминг, като в същото време развива техники, които могат да бъдат използвани за ефективна самозащита. Айкидо разчита на контролиране на нападателя, а не неговото поразяване, което е обичайна практика в други бойни изкуства. То се базира на естествени движения на тялото и допринася за развитието на спокоен ум и тяло.

_MG_1043-min
_MG_1349-min

Айкидо няма състезателен характер за разлика от много други бойни изкуства. Вместо състезания се провеждат семинари – международни, национални, чиято цел е срещата на различни хора, практикуващи айкидо. Това е време, в което те споделят наученото и допринасят за взаимното си израстване и развитие.

Основното в Айкидо е хармонизирането и естествено движение, което го прави приложимо във всички направления от нашето ежедневие.

Close
About