сенсей и ученици

Първа тренировка

Какво е необходимо да знаете, когато вашето дете или вие самите решите да започнете в нашата школа?

 

Най-лесният и верен начин да насърчите детето да тренира айкидо е като влезете заедно с него в доджо (място за практикуване на бойни изкуства). Докоснете се и опознайте средата, в която ще практикува. Наблюдавайте част от тренировката и ще си отговорите на въпроса дали това е мястото и инструктора, на който бихте поверили детето си да се учи. Опитайте се да усетите атмосферата в школата. Ако на детето му хареса, то самото ще ви каже и това е най-доброто доказателство за правилния избор.

При опознавателната среща със сенсей (учителят в доджо), непременно го уведомете за травми или проблеми със здравето, ако детето е имало или има такива. Преди всичко здравето е най-важно, а за него е отговорен родителя. Разкажете максимално подробно за характера, за навиците, за това какво му харесва да прави и какво не, как се справя в училище. Съвместната работа, постоянното споделяне между вас и сенсей ще допринесе дететo да се развива правилно във възможно най-благоприятната атмосфера за него.

Попадането в съвършено нова среда за повечето деца е стрес. Ако прецените, че при ваше присъствие в доджо то ще се чувства по-спокойно, в началото може да останете и да го наблюдавате. Основното е детето да усеща вашето присъствие. Не трябва да го закачате, да му подсказвате или да му правите забележки. Това само ще попречи за неговото адаптиране, както и на тренировъчния процес. Вие сте довели детето в школата, доверете се на сенсей. Той има достатъчно опит в общуването с деца.

За първи път в доджо

Ако влизате за първи път в доджо и искате да наблюдавате тренировката, може да заемете определеното за гости място.

По време на тренировка не е редно да се обръщате към когото и да било от практикуващите. В случай, че искате да се обърнете към сенсей, приближете се към края на татами (тренировъчните постелки) и почакайте, докато не ви обърне внимание. Най-добре би било да изчакате до окончателното приключване на тренировката, когато сенсей ще може да ви отдели повече време и изчерпателно да отговори на всички ваши въпроси.

Какво да правите по време на първата тенировка?

Изпълнявайте точно наставленията на сенсей;

Старайте се да повтаряте това, което сенсей и другите правят;

Не се притеснявайте да работите с напредналите ученици за разучаване на техниките;

В случай, че не знаете как да постъпите в конкретна ситуация, попитайте сенсей или някой от напредналите;

Бъдете внимателни и съсредоточени.

За първата тенировка е необходимо:

На първо време е допустимо използването на спортен екип (анцуг и блуза с дълъг ръкав). По-нататък ще ви бъде необходимо айкидо-ги (тренировъчно облекло за айкидо).

Дзори (джапанки) – обуват се в съблекалнята и служат за придвижване до татами. Всички практикуващи стъпват и тренират боси на татами.

Всички накити трябва да бъдат свалени (обици, гривни, пръстени, пиърсинги).

Не тренирайте на празен стомах, но и не преяждайте. Хапнете нещо по-леко около час и половина преди тренировката. Храната ви трябва да съдържа източник на енергия.

Пийте много течности (най-добре вода, чай или фреш от прясно изцедени плодове) след тренировка.

Задължително предупредете инструктора, ако имате някакъв здравословен проблем (следоперативни състояния, травми, специфични заболявания, прием на по-сериозни медикаменти, специфични препоръки от лекар, лекарска забрана и т.н.) или имате по-специфично състояние (бременни жени)!

Бъдете редовни, за да постигнете оптимални резултати и да сте винаги във форма!

Облекло в Айкидо

Айкидо-ги:

Айкидо-ги е традиционното Японско име за облеклото използвано за практикуване на Айкидо. Повечето хора обикновено го наричат Ги или До-ги.

Хакама:

Хакамата представлява пола-панталон, която е характерна за Айкидо. Тя има седем плисета, които се спусакт отгоре надолу и символизират седемте добротели на Будо:

J I N – доброта
G I – чест, справедливост
R E I – любезност, етикеция
C H I – мъдрост, интелект
S H I N – искреност, откровеност
C H U – лоялност
K O N – уважение

Тези качества трябва да бъдат неотменен спътник за всеки практикуващ, заслужил правото да носи Хакама, за да може чрез тях той да бъде пример за останалите като поведение и личност. Хакамата е символ на определено ниво на разбиране, практика и отговорност.

Степени в Айкидо:

Степените в Айкидо са според системата Кю/Дан

Кю степените са в обратна пропорция в реда на номерата. Най-високата е 1-во Кю, а най-ниската 6-то Кю. В някои клубове се среща различие в степента Кю, където практикуващия започва от 7-мо Кю. В Дан системата ( Майсторските степени) е в обратния ред – 1-ви Дан е най-ниската степен, а 10-ти Дан е най-високата. До 4-ти Дан степените се защитават чрез изпит, като след него степените се дават по заслуги в Айкидо.

Степени Кю: 5-то Кю, 4-то Кю, 3-то Кю, 2-ро Кю, 1-во Кю

Дан степени: от 1-ви до 10-ти Дан

Пояси в Айкидо:

Бял – 6-то кю: Чистота и Потенциал
Жълт – 5-то кю: Стабилност
Оранжев – 4-то кю: Адаптивност
Зелен – 3-то кю: Емоционалност и Чувствителност
Син – 2-ро кю: Практичност и Креативност
Кафяв – 1-во кю: Гъвкавост
Черен – Шодан: Всички гореспоменати

Правила в Доджото

1. При всяко влизане и излизане в залата е прието да се прави поклон (от практикуващи).

2. Хранене, пушене и дъвчене по време на тренировки е забранено. Разрешено е единствено  пиенето на вода, но в редки случаи и в малки количества.

3. В ДОДЖО се влиза с боси крака, с чисто и изгладено Ги (униформа за тренировка), по изключение начинаещите могат да бъдат с друго подходящо за тренировка облекло.

4. Придвижването от съблекалните до залата става с чехли или джапанки.

5. Предварително се свалят всякакви накити и бижута, не се допускат дълги нокти и пуснати дълги коси с оглед безопасност по време на тренировка.

6. Ако сте закъснели за тренировка, сядате в поза (сейдза) до входа на ДОДЖО и изчаквате, докато сенсей Ви даде разрешение за влизане в групата на трениращите или друго указание. Влизането става след рей (поклон), без да се отвлича вниманието на останалите придвижвайки се зад групата.

7. Винаги проявявайте вежливост към всички и бъдете внимателни към своите партньори.Отговорността да не причинява нараняване е на всеки практикуващ. Пазете партньора и себе си!

8. ДОДЖО е място предназначено за развитие на тялото, духа и разума, а не за силово само- утвърждаване. На татами не трябва да се влиза в лични конфликти. Не забравяйте, че сте в ДОДЖО за да превъзмогнете и изчистите агресивните си реакции. Физическата техника не е крайна цел, а средство за индивидуално усъвършенстване и духовно израстване.

9. Учениците се покланят един на друг преди и след приключване на всяко упражнение. Всички упражнения се изпълняват съвестно и концентрирано.

10. Изключително неуместно е заставането (сядането) с гръб към символите в залата, какъвто е “шомена” и облягането по стени и колони в ДОДЖО по време на тренировката.

11. Внасянето на мобилни телефони в ДОДЖО става при крайна необходимост след като им се изключи звука. Само Инструктора и хора с неотложни служебни задължения могат да го оставят включенв такива случаи разговорът се провежда извън залата без да се пречи на трениращите.

12. Словесна комуникация по време на тренировка между трениращите, спорене със сенсей и намеса в преподаването му са крайно нежелателни и неуместни.

13. Влизането в ДОДЖО в нетрезво или друго неприемливо състояние е абсолютно занранено.

14. Наблюдаващи тренировка (родители, приятели и тн.), се допускат в залата само след позволение от сенсей.  Ако Вие сте наблюдател и сте заели определеното за това място в залата, то трябва да знаете, че  по време на изпълнението на поколони от практикуващите в Доджо, е редно да сте прави, с което проявявате необходимото отношение и уважение към сенсей и трениращи.

Close
About